Dyra droppar

Idag har jag beställt nytt vaccin till Atlas i den lilla glasflaskan går det 10 ml och den kostar 2500:- den räcker till tio gånger... Det är kostsamt men så himla värt det! För er som inte redan visst det så är han nämligen allergisk mot mögel, dun och ull. I dagsläget ger vi honom en spruta vartredje vecka med en viss dos. Atlas svarar faktiskt väldigt bra på vaccinet och vi är såklart överlyckliga för det! Parallellt med sprutorna har han varje dag behövt tabletter och ögon+örön droppar för att hålla klådan bättre men jag har testat honom lite och just nu peppar peppar behöver han inget mer än vaccinet och lite klåsstillande bad varannan vecka. Det känns helt fantastisk så som vi slitit och kämpat med hans problem.

Liten allergi/vaccin skola för hund. klicka på texten nedan för att komma till en sida med bra info om allergier:

Hyposensibilisering

I vissa fall rekommenderar veterinären en hyposensibilisering, vilket innebär att man under en längre period injicerar små mängder av atopiframkallande allergenet. Det är ett sätt att försöka omprogrammera kroppens immunförsvar genom att gradvis öka dosen av allergenet. Riktigt varför det fungerar är inte klarlagt men ca 70% av de behandlade hundarna blir symptomfria av denna behandling. Hundar som har varit allergiska i mer än tre år eller var över 5 år vid insjuknandet har sämre förutsättningar att bli bättre.

Du måste dock vara införstådd med att behandlingen kräver tid, pengar och ett stort engagemang. Varje behandling skräddarsys efter den enskilda hunden och varje dos specialbeställs efter varje hunds specifika behov. En hyposensibilisering pågår i minst två år men är ofta livslång.


Behandlingen utförs till en början på klinik, injektionerna ges till en början veckovis och följer ett bestämt schema. Varje vecka ökas dosen med allergenextrakter. Injektionerna ges i underhudsfettet (subkutant) och personalen kommer att lära dig att själv kunna ge hunden sprutan.


I början av behandlingen måste hunden övervakas noga så det kan bli tal om att lägga in den på observation. Detta för att vara säker på att hunden inte drabbas av biverkningar.


Biverkningar är ovanliga men hunden kan drabbas av anafylaktisk chock och ökad klåda. Vid en anafylaktisk chock sprids antigenet (det injicerade ämnet) snabbt i kroppsvätskorna vilket får till följd att histaminet i kroppen frisläpps och får blodkärlen i mag-tarmområdet att vidga sig. Hunden får då ett hastigt blodtrycksfall och syret till hjärnan minskar drastiskt. En anafylaktisk chock kan vara ett livshotande tillstånd.


Hunden följs noggrant upp och när man ser att den svarar på behandlingen kan man sakta utöka intervallen upp till 6-8 veckor mellan injektionerna. I vissa fall kan de upphöra helt eller bara ges inför pollensäsongen, men många kommer att behöva behandlas under resten av sitt liv.Kommentarer
Postat av: Linda

Dyrt,dyrt... Men väldigt skönt att det fungerar :)

Hörde du hade mött Mamma och Charlie!

Atlas va SÅÅ fin fick jag höra ;)

2010-11-20 @ 09:53:34
URL: http://lindajonssons.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0