Beteende beskrivning via SKK (bara hundsnack)

Karin hade läst en annons i hundsport om att man hade en hund mellan 1-2 år och var av rasen, Dvärgpinscher, Whippet, American staffordshire terrier, golden retriver eller en rhodesian ridgeback så kan man om man vill anmäla sig till Svenska kennelklubben för att hjälpa till i deras utvecklings arbete läs texten nedan.
Jag har anmält mig och de vill träffa både mig och Atlas där vi ska genomföra olika moment för att få ett bettende utlåtande. Jag ser det som en kanonkul grej att vara med på och det är lite liknande tester som i ett MH-test. Testperioden sträcker sig från juini till oktober så vill du vara med och få ett utlåtande på din hund så kolla in deras hemsida, testerna utförs på tre olika ställen i Stockholm och ett i Nyköping. Jag har länkat hela inlägget så det är bara att klicka på texten för att ta sig till Svenska kennelklubbens hemsida.

Text från SKK.se:

Under 2010 genomförs ett projekt för att utveckla en ny form av beskrivning för hundars beteende. Går allt bra blir beskrivningen redan under 2011 officiell och organiseras av Svenska Kennelkubben. Beskrivningen, som kallas BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund), ska vara för alla hundraser. Förutom att den ska ge information om den enskilda hunden som hundägaren har nytta av är förhoppningen att beskrivningen ska bli en pusselbit i strävan att upprätthålla den sunda hundavel vi har i Sverige.

Följande moment ingår i beskrivningen:

1. Främmande person
Hunden träffar en främmande person som bjuder in till kontakt. Hunden avgör själv om den vill umgås eller inte. Om hunden accepterar att vara med personen går denne några meter med hunden i koppel, samt hanterar den genom att klappa, titta på tänder och lyfta på två tassar.

2. Föremålslek
Hundägare och testledare inbjuder till lek med hunden, dels med ett för hunden känt föremål dels med ett okänt.

3. Matintresse
Mat/godis som hundägaren själv bedömt som hundens favorit göms med stigande svårighetsgrad och hundens intresse och uthållighet för att få tag på mat/godis registreras.

4. Visuell överraskning
Hund och hundägare går tillsammans med testledaren när en overall hastigt dras upp 4 meter framför hunden.

5. Skrammel
Hund och hundägare går tillsammans med testledaren när en metalltrumma som inuti försetts med olika typer av metallföremål börjar roteras så att ett skramlande ljud uppstår. Trumman är synlig och ljudet börjar när hunden är 4 meter ifrån den.

6. Närmande person
En långsamt gående ”konstig människa” kommer närmare och närmare hund och hundägare.

7. Underlag
Hunden och föraren passerar tillsammans gående över ett halt underlag som är något upphöjt från marken.




Kommentarer
Postat av: Linda

Åh vad spännande!!

2010-07-11 @ 22:07:51
URL: http://lindajonssons.webblogg.se/
Postat av: Elin

Åååh gud va spännande det lät gumman! Det när ju grymt bra! :-D Krya på dej älskling!

2010-07-12 @ 08:19:18
URL: http://frokendahlstroms.webblogg.se/
Postat av: malin

hej therese!



gud vad intressant att ni ska göra den där beteendeundersökningen via skk. spännande spännande :)



pinscher blev det för jag var intresserad av en liten mindre ras fast kunde fungera som en "stor". åker mycket kollektivt och sånt och med en stor RR kändes det lite för mycket med en stor till. Så vi får se hur det här ska gå. Han har krut i sig så jag tror han kommer bli roliga att arbeta med.



ha en härlig sommar!

2010-07-12 @ 18:33:55
URL: http://www.two-and-a-half-dogs.se
Postat av: Marieh

Gud vad roligt och spännande! Hade Meggie varit en renrasig amstaff hade jag anmält oss med en gång.

2010-07-12 @ 22:53:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0